top of page

7 tipů, jak se obléct na focení tak, aby vám to slušelo | PORTRÉTNÍ FOCENÍ📸


Portrét ženy

Oblečení hraje na fotkách obrovskou roli, proto jsem se rozhodla vám sepsat pár rad a základních pravidel, kterých je fajn se u výběru outfitu držet. Platí to pro portrétní focení, rodinné, ale i párové.


1. Nechce doma oblečení v neonových (nebo jinak křiklavých) barvách. A stejně tak s výrazným logem nebo nápisem

Tohle je základ všeho a pokud byste měli dodržet jediný pravidlo, je to tohle. Na fotkách by mělo jít hlavně o vás a o chvíli, kterou se snažíme zachytit, proto nedopusťte, aby vás oblečení jakýmkoli způsobem překřikovalo. Proto doporučuju vyhnout se výrazným barvám, které by mohly odrážet barvu i do vašeho obličeje - a to fakt nechceme!😄 A hlavně, vyhněte se velkým logům a nápisům (malé nenápadné logo nevadí, ale pokud to jde úplně bez, je to určitě lepší).


2. Zemitý barvy vás nikdy nezklamou🌿

Pokud vůbec nevíte, co na sebe a jak zkombinovat barvy, doporučuju zvolit zemité barvy, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Fotím hlavně v přírodě a do tohoto prostředí se hodí obzvlášť. Jsem milovník i pastelových barev a myslím si, že na fotkách vypadají skvěle!✨ Pro inspiraci vám přikládám paletu barev ke každému ročnímu období🤍 (Jedná se opravdu jen o inspiraci, většina z těchto barev se hodí téměř vždy! Myslete ale prosím na místo, kde se bude fotit, aby se vaše oblečení nebilo s pozadím)


3. Materiály a textury!

Nebojte se kombinovat. Na fotkách vypadají skvěle různý textury, jako třeba kůže/koženka, džínovina...můžete tak jednoduše ozvláštnit váš outfit.

Portrét ženy - ukázka vhodného kombinování textur

4. Nechte svoje oblečení rozevlát

Pro uvolněné fotky se nejvíc hodí...? Uvolněné oblečení, ve kterém se budete cítit dobře!😄 Super jsou volné šaty, které doplníte třeba páskem nebo pro pány lehká košile, kterou si přehodíte přes tričko. Myslím si, že pohodlné oblečení je mnohem lepší, než se mačkat v něčem, co je upnuté a všude vás to jen stahuje. Zároveň jde takové oblečení skvěle využít i na fotkách při zachycení pohybu!


5. Nebojte se doplňků a obléct si na sebe klidně i to, co byste si normálně nevzali!

Focení je skvělou příležitostí, kdy se můžete obléct podle svých představ a pořádně se vystrojit! Vemte si na sebe to, v čem se budete cítit dobře a sami sebou. Nezapomeňte ani na doplňky, pokud je rádi nosíte! Vzít si můžete třeba šálu, klobouk, sluneční brýle, čepici, ale třeba i zajímavé sponky do vlasů. Naopak se vyhněte výrazným sportovním hodinkám nebo gumičkám zapomenutým na ruce (můj věčnej problém vždy a všude🤭)

Portrét ženy v klobouku

6. Sladit nebo nesladit?☕️

Nemyslím kafe, to rozhodně nesladit, žejo...žejo!! Ale možná vás napadlo, jak vymyslet oblečení, když se fotíte ve víc lidech. Rozhodně není potřeba, abyste na sobě měli stejně barevný trička a vypadali jak přes kopírák. Ladila bych se ale při nejmenším do jednoho stylu, aby se nestalo, že slečna přijde v elegantních šatech a její partner ve sportovním. Buď jedno, nebo druhý. To stejný u volby barev, zkuste se držet aspoň zemité palety. Myslím si, že černou, bílou, šedou, béžovou, tlumenou zelenou nebo třeba hnědou doma určitě najdete😊 Nebo jestli můžete, Dětem se nebojte dát i nějaké (ne křiklavé) barvy!

Párová fotografie - ukázka, jak zkombinovat barvy oblečení

7. Vezměte si na focení svou srdcovku🤍 Máte specifický oblečení nebo doplněk, co vystihuje vaši osobnost a je pro vás fakt důležitej? Nezapomeňte si ho v tom případě doma! Mám ráda, když se do fotky zakomponují i věci, co jsou pro vás opravdu důležitý. Třeba Míša si vzala na focení košili s kočkama, kterou miluje a všichni ji s ní mají spojenou. Naopak Katka si donesla šátek z cest do Indie 🫶🏻. Pojďme do fotky vložit kousek vašeho příběhu!

_____________________

Toto bylo mých 7 tipů, jak se obléct na focení, kterými se můžete držet. Chtěla bych ale zdůraznit, že není zas tak důležitý to, kde fotíme a jak vypadáte, ale hlavně jak se cítíte! Jestli máte dobrou náladu, co zrovna prožíváte. Zaměřte se hlavně na to, abyste si focení užili, jak budou fotky vypadat, nechte na mě🤍


Kdybyste si s čímkoli nevěděli rady, nebojte se mi napsat, moc ráda vám s výběrem oblečení pomůžu!🫶🏻 Na focení se můžete přihlásit přes kontaktní formulář nebo můj instagram. Budu se moc těšit!

S.


  • Instagram
bottom of page